Zoeken
Hoofddorp - SHARE Park 2020 0377.jpg

Park 20|20

Eerste volledige cradle to cradle werkomgeving

Park 20|20 in Hoofddorp is een ontwikkeling van Delta Development Group, Koninklijke VolkerWessels en Reggeborgh Group. Park 20|20 is de eerste volledig cradle to cradle werkomgeving in Nederland. Het park combineert op een innovatieve wijze duurzame ontwerpen en een optimaal ecologische aanpak met een grensverleggende blik op zakendoen. Het doel is volledige recycling (gesloten circuits) van materialen, energie, afval en water. Centraal staat hierbij het menselijk welzijn - voor nu en in de toekomst. Het plan voorziet in ca. 89.000 m² kantoor, 1.400 parkeerplaatsen en 3.700 m² facilitaire voorzieningen zoals een supermarkt, sportfaciliteiten, health center, kinderdagverblijf en diverse restaurants. Het park heeft een eigen parkmanagementorganisatie die ter plekke een optimale service en kwaliteit van de facilitaire diensten garandeert. 

Duurzaam tot in de kern

Het eerste gebouw met een BREEAM Excellent label, waarvoor Homij de installaties realiseerde op dit cradle-to-cradle park, was voor het offshorebedrijf Bluewater. In mei 2017 is gebouw 'Plantronics' en 'NOW' opgeleverd (het eerste bedrijfsverzamelgebouw) op het park. Het BREEAM Excellent label is bereikt met duurzame installaties per pand, zoals daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. De voornaamste duurzaamheidswinst komt uit de centrale regelingen: één WKO-installatie voor het hele park, en daarnaast zijn ook de sprinklersystemen centraal geregeld. Het park staat bol van de duurzame installaties. Er is opvang van hemelwater voor een separaat grijswatercircuit voor de toiletten, centrale warmte- en koudeopslag met koppelingen naar alle panden en zonnepanelen op elk pand. Elk pand heeft een BREEAM-scherm in de hal, waarop informatie staat over het energieverbruik, maar ook het openbaar-vervoerschema met verwachte reistijden. Dit om ook de gebruikers bewust te maken van hun eigen rol in duurzaamheid.

Vleermuiskasten

Duurzaamheid gaat echter verder. BREEAM eist ook veel aandacht voor de omgeving en die worden op creatieve wijzen ingevuld. Zo hangt op het pand van 'NOW'  vleermuiskasten, want conform BREEAM ben je ook verantwoordelijk voor de flora en fauna in de omgeving van wat je bouwt. De materialen die zijn gebruikt zijn herbruikbare materialen die volledig bij een cardle-to-cradle business park horen. Alle leidingen zijn vrij van halogenen. De luchtbehandelingskasten staan in de kelders om geluidsoverlast te voorkomen. 

Begrip door communicatie

Duurzame aanleg is één ding, maar hoe borg je duurzaamheid? Van oudsher zijn installateurs gewend om de gebruikerseisen voorop te stellen. Wat nu als die wensen de duurzaamheid verminderen? In dat geval is communicatie de sleutel. Kennis bij de gebruikers zorgt voor begrip. Van onze kant gaan wij op de juiste manier het gesprek aan, door contactpersonen aan te stellen die dat ook goed kunnen. Homij doet dus meer dan het verzamelen van klachten en opmerkingen en deze vertalen naar andere instellingen voor water, lucht en temperatuur. Altijd wordt eerst naar duurzame oplossingen gezocht. Een klacht over techniek is niet altijd een klacht over techniek. Daar kom je achter door goed te luisteren. Soms is het de overgang van een pand met aparte kantoren naar een kantoortuin, of een misvatting over de genzen van de techniek. En andere keren zit de oplossing wel in de installaties. Hoe dan ook komen we er samen uit.

Onderhoud

De door Homij gerealiseerde panden zijn ook bij Homij in onderhoud, inclusief het 'FIFPro' gebouw (Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels). Binnen het contract bevinden de gezamenlijke onderdelen van het park. De parkeergarage onder de gebouwen, inclusief ventilatie, sprinklersysteem, brandmeldsysteem en de toegangscontrole.