Zoeken

Bouwpartners feliciteren Rijksmuseum met meesterlijke renovatie

HOMIJ en bouwpartners Kuijpers, JP van Eesteren, Koninklijke Woudenberg, Möhringer en Unica stonden afgelopen zaterdag officieel stil bij de opening van het nieuwe Rijksmuseum. Zij leverden een bijdrage aan de grootschalige en innovatieve renovatie van het Rijksmuseum en overhandigden het Rijksmuseum een cheque.

20130408rijksmuseum.jpg
20130408rijksmuseum.jpg

Het Rijksmuseum wordt op 13 april door Koningin Beatrix feestelijk geopend. Vooruitlopend daarop organiseerde het Rijksmuseum zaterdag 6 april een open dag om de bij de bouw van het nieuwe Rijksmuseum betrokkenen te bedanken. Voor de bouwpartners reden om het Rijksmuseum in het zonnetje te zetten. En de heer Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, een cheque te overhandigen. Met deze cheque dragen de bouwpartners bij aan de activiteiten van het Rijksmuseum, ook na de opening. De heer Pijbes reageerde enthousiast: ‘De technologie en de inrichting van het gerenoveerde Rijksmuseum vormen net zo'n visitekaartje voor de Nederlandse inventiviteit als de meesters uit de Gouden Eeuw die hier hangen. Dit bedrag draagt er aan bij dat wij dit visitekaartje ook in de toekomst kunnen blijven afgeven!'

Meesterlijke renovatie

Als het Rijksmuseum op 13 april zijn deuren opent, zijn het niet alleen de Rembrandts die bewondering wekken. Het oorspronkelijke atrium is weer opengebroken. Het museum voldoet aan de moderne eisen van klimaatregeling, duurzaamheid en veiligheid. Zo hangen er bijvoorbeeld overal ledlampen, niet alleen zuinig maar ook digitaal af te stemmen op de intensiteit van het daglicht. Bovendien geven ze veel minder warmte af. Minder zichtbaar, maar belangrijk voor de levensduur van de schilderijen is de klimaatinstallatie. Die moet kunnen omgaan met de warmte, het vocht en de CO2-uitstoot van ongeveer twee miljoen bezoekers die elk jaar worden verwacht. Het nieuwe gebouw regelt zijn temperatuur ook op een duurzame manier: diep onder de grond zijn reservoirs voor koud en warm water aangelegd, een zogenaamde warmte-koude opslag. Daarmee ontstaat een bron voor warme in de winter en koude in de zomer.

Werkzaamheden HOMIJ in Rijksmuseum

Het werk van HOMIJ in het museum is goed verborgen. Onder de vloeren waar duizenden bezoekers over lopen ligt een ingenieus installatiesysteem. Speciaal voor Het Nieuwe Rijksmuseum heeft HOMIJ haar installatieconcept DLS® uitgebreid met Pots & Pipes. De basis van Pots & Pipes is een verhoogde vloer van slechts zes centimeter. Naast een branddetectiesysteem ligt daarin elektriciteits- en databekabeling. Deze voorzieningen zijn eenvoudig toegankelijk. Zij bieden het museum maximale flexibiliteit bij exposities. Dankzij Pots & Pipes kan voor elke expositie de optimale opstelling van kunstvoorwerpen en vitrinekasten gekozen worden. Op elke plek kunnen verlichting en data aangesloten worden. Kortom; maximale flexibiliteit voor het museum en een optimale beleving voor bezoekers.

Facts & Figures

Het gebouw van het Rijksmuseum dateert uit 1885 en is een uniek historisch monument. Het vernieuwde Rijksmuseum toont ruim 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis. De loopafstand door de 80 zalen van het museum bedraagt ongeveer anderhalve kilometer. De totale collectie van het museum, waaronder ook tekeningen, prenten en foto's, omvat ongeveer 1.000.000 voorwerpen.