Chatten met Jasper Sijtstra over Cross-Over-Woningbouw
HOMIJ is bekend van haar werk in de utiliteitsbouw. Maar we doen meer. Bijvoorbeeld hoogbouw van woontorens. Hiervoor is COW ontwikkeld: Cross-Over-Woningbouw. Dit installatieconcept is ontwikkeld op basis van slimme werkmethodieken uit de utiliteitsbouw. Jarenlange ervaring bij hoogbouw in de utiliteit wordt nu door HOMIJ Grote Projecten ingezet bij gestapelde woningbouw. Ik wilde graag meer weten over COW, daarom zocht ik via de Skypechat contact met Jasper Sijtstra van HOMIJ Grote Projecten.
Jasper Sijtstra > Ontwikkelaar / engineer HOMIJ Grote Projecten
Ha Jasper, waar houd jij je mee bezig bij HOMIJ?
Ik ben bezig met ontwikkelingen binnen HOMIJ Grote Projecten. Een belangrijk onderdeel daarvan is COW, waarmee we de woningbouw naar een flexibeler, toekomstbestendiger niveau brengen.
Klinkt als een mooi streven! Maar hoe gaan jullie dat bereiken?
Door middel van een nieuw ontwikkelde inbouwdoos, genaamd de Jdoos, kunnen netspanning en data-aansluitingen in één inbouwdoos plug-&-play worden aangesloten. Iedere doos is voorzien van 230V, glasvezel en overige data-aansluitingen. Na oplevering kunnen aansluitingen zonder hak en breekwerk gewijzigd en toegevoegd worden door de eindgebruiker. Ook is de doos voorbereid op eventuele toekomstige technieken. De Jdozen worden door middel van een twee-pijp ringleiding met elkaar verbonden. Hierdoor is het trekken van draad en kabels in de bouwfase eenvoudiger.
Oké! Wat houdt het nieuwe installatieconcept in?
De woningen die we volgens het COW-concept opleveren zijn slimmer. Er wordt gebruik gemaakt van een draadloos en volledig open IoT (Internet of Things) systeem dat in staat is verschillende fabrikanten/ protocollen met elkaar te laten communiceren. Onderdeel van het basissysteem zijn: verlichting, ventilatie, verwarming, schakelbare stopcontacten, scenes en deurbediening. Alle componenten kunnen aangestuurd worden met draadloze schakelaars, de bijbehorende app, bewegingsdetectie of tijdschema’s. Eventuele plug-&-play uitbreidingen kunnen zijn: deur- en raamsensoren voor beveiligingsdoeleinden, automatische zonwering/gordijnen, audiosystemen etc.
Cool! En dit samen valt onder integrale installatie-aanneming?
Ja, we zijn technisch aannemer en bieden een one-stop-shop met één vocal point. Hiermee ontzorgen we de opdrachtgever en ontstaat er een strakker bouwproces. We verzorgen dus niet alleen het volledige ontwerp en haalbaarheidsstudies, maar zorgen ook voor de realisatie van het technische werk.
Oké! Hoe zijn de reacties van de opdrachtgevers op het COW-concept tot nu toe?
Zeer positief! Doordat we de vraag vanuit de markt hebben meegenomen in het ontwikkeltraject, bieden we de opdrachtgever eigenlijk een antwoord/ oplossing. Uiteindelijk is ons COW-concept totaal vernieuwend. Flexibiliteit, toekomstbestendigheid en duurzaamheid staan centraal. Dit wordt erg goed ontvangen door de huidige opdrachtgevers.
Maar het gaat uiteindelijk om tevreden bewoners, toch?
Vanaf dag één is het uitgangspunt geweest: een concept dat voordelen biedt voor de ontwikkelaar, belegger/eigenaar, bouwpartners, facilitaire diensten en eindgebruikers.
Dus het COW-concept is de toekomst?
En het heden! De projecten waar we nu met COW werken geven ons een goed beeld hoe we om moeten gaan met woningbouw. Neem bijvoorbeeld Westflank of Galaxy Tower in Utrecht. Op de langere termijn moeten we onze oren en ogen open houden om continu mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen en voorop te lopen waar het kan. Als we dat blijven doen denk ik zeker dat het COW-concept bij veel woningbouwprojecten toegepast gaat worden.