Zoeken

Chatten met Riny Vermue over energieconcepten

Bij Dubotechniek zetten we ons in voor gezonde, duurzame, comfortabele en toekomstbestendige gebouwen. In de wervingsfase van een project houden we rekening met deze uitgangspunten, maar hoe doen we dit precies en hoe kunnen wij blijven ontwikkelen? Ik wilde hier meer over weten, dus nam ik contact op met Riny Vermue, Energie concept ontwikkelaar bij Dubotechniek. 

Chatten met Mariska van de Laar en Riny Vermue.jpg

 Hoi Riny, waar houd jij je mee bezig binnen Dubotechniek?

Ik houd me vooral bezig met het ontwikkelen van energieconcepten op basis van warmte- en koudebehoefte van een gebouw en specifieke klantvragen.  Ook houd ik me bezig met het continu ontwikkelen en optimaliseren van de installaties.

 

 Hoe ziet zo’n traject er dan ongeveer uit?
We bepalen allereerst de energie- en vermogensvraag op basis van onze  ervaringsgetallen of het bestek. Vervolgens bepalen we hoe dat het beste met onze installaties kan worden ingevuld. Daarbij houden we rekening met de energetische uitgangspunten, maar ook met beschikbare ruimte en specifieke wensen van de klant. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klant een warmtepomp wil met een koudemiddel dat een zeer lage milieu-impact heeft of dat een gebouw moet voldoen aan bepaalde normering, bijvoorbeeld EPC of BENG.

 

 Ik neem aan dat er veel contact is met verschillende belanghebbenden.
Klopt, daarom nemen we het liefst zo snel mogelijk deel aan een bouwteam, zodat we direct de samenwerking met bouwpartners realiseren en de opdrachtgever al heel vroeg in het traject kunnen adviseren om tot de meest optimale energieoplossing te komen.

 

 Klinkt als een afwisselende functie! Waar ligt voor jou de uitdaging?

76-WKO-1 groot.jpg
'Plug & play' WKO-installatie

Ja, ik ervaar inderdaad veel afwisseling in mijn werk. Voor mij ligt nu de uitdaging in het verder optimaliseren van onze gestandaardiseerde WKO skid ‘ONE’. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van alternatieve bronnen als aanvulling op bodemwarmte, zoals het gebruik van oppervlaktewater of stadsverwarming. Maar ook in het inhuizen van de ONE liggen uitdagingen. Wij hebben al in tientallen projecten onze ONE geplaatst. Bijvoorbeeld in het project AFAS. Maar nu hebben we een project in Utrecht waarbij we de ONE moeten inpassen in een zeer beperkte technische ruimte.

 Hebben jullie al een oplossing?

76-WKO-2.jpg

We voorzien dat we de skid moeten stapelen voor een nog efficiënter ruimtegebruik. Daarbij is het ontzettend belangrijk dat we ook al een doorkijk nemen naar de gebruiksfase; hoe ga je ervoor zorgen dat de componenten nog uitgewisseld en onderhouden kunnen worden? Uitdagingen genoeg dus!

76-AFAS.jpg
AFAS Experience Center Leusden

 En liggen er toekomstplannen in het verschiet?

Er zijn plannen en ideeën genoeg. Zo realiseren we ook diverse woningbouwconcepten op basis van centrale en individuele opwekking per woning, met vloerverwarming, naregeling en ventilatie. We hebben concepten met bodemwarmte oplossingen, maar ook met luchtwarmtepompen. Deze concepten rollen we steeds verder uit om in te blijven spelen op de vraag van de klant en de markt.