Zoeken
Binnenkant Hilton Hotel Sittard met cover HomeMade special Verduurzaming

Homij+ verduurzaming

Verduurzamingsdiensten Homij

Homij gelooft dat toekomstbestendige en comfortabele gebouwen belangrijk zijn voor een goede bedrijfsvoering en gezonde woon- en werkomgeving. Comfort en duurzaamheid voegen daarnaast waarde toe aan vastgoed. In dit artikel maakt u kennis met de dienstverlening van Homij op het gebied van gebouwoptimalisatie. Voor deze activiteiten gebruiken wij de naam ‘Homij+’.

Werkwijze

Gebouwoptimalisatie is voor ons meer dan het verbeteren van de energieprestatie van het gebouw. Wij betrekken in onze voorstellen ook: comfort & gezondheid, gebruiksvriendelijkheid, imago & uitstraling en gebruikersgedrag. Met de methodiek van Homij+ brengen we de gebouwscore op deze aspecten in kaart, naast de energieprestatie. Een belangrijk onderscheidend punt in de aanpak van Homij+ is dus het hebben van aandacht voor de gebruikers. Zo doen we onderzoek naar hun beleving van de werkplek. Voor het optimaliseren van gebouwen op basis van Homij+ doorlopen we zes stappen.

Stappenplan Homij+ met icoontjes

Stappenplan Homij+

  1. Ontdekken: In deze eerste stap zetten we onze ENERGIESCAN in. Onze adviseur gebruikt de energiescan om de huidige situatie van het gebouw in kaart te brengen. Dit wordt samen met de gebouweigenaar en/of huurder gedaan. Hierbij kijken we naar de doelstelling vanuit de klant, de energieprestatie en het ervaren binnenklimaat door gebruikers. Resultaat van de energiescan is een overzicht van mogelijke maatregelen om te verduurzamen. Ook wordt een indicatie gegeven van de resultaten die verwacht mogen worden op het gebied van comfort, energieverbruik en energielabelsprong.
  2. Vaststellen: Na de indicatie uit de ontdekkingsfase rekenen we in de vaststellingsfase verschillende scenario’s door. Hiervoor stellen we een uitgebreid MAATWERKADVIES op. Dit rapport geeft inzicht in het besparingspotentieel, in de terugverdientijden van (erkende) maatregelen en in de subsidiemogelijkheden. Het rapport zet meerdere verduurzamingsscenario’s naast elkaar. Hierbij wordt een link gelegd met natuurlijke vervangingsmomenten van bouw- en installatiedelen. Het maatwerkadvies kan ook gebruikt worden bij het aanvragen van subsidies.
  3. Aanbieden: In de eerdere fases is de energieprestatie van het gebouw in kaart gebracht en zijn verduurzamingsmaatregelen bepaald. Door het uitvoeren van onderzoek onder gebruikers weten we ook hoe zij het binnenklimaat ervaren. Met die informatie wordt een doelgericht investeringsvoorstel gemaakt. Een voorstel dat én bijdraagt aan verduurzaming én het binnenklimaat voor gebruikers verbetert. In het voorstel werkt de adviseur van Homij de maatregelen uit met inzage in de totale levensduurkosten: investering + energie + onderhoud.
  4. Uitvoeren: Voorafgaand aan de uitvoering wordt een plan van aanpak gemaakt. Meestal voeren we de werkzaamheden uit terwijl het gebouw in gebruik blijft. Daarom wordt een BLVC-plan opgesteld (bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid, communicatie). In dit plan wordt onder meer aandacht gegeven aan het logistieke proces en het scheiden van verkeersstromen, waarbij alles is gericht op een veilige uitvoering van werkzaamheden. Bij het uitvoeren van onze werkzaamheden staat ook duurzaamheid voorop. Dit geldt voor het demonteren, de materiaalkeuze en het demontabel monteren. Hierbij werken we volgens de principes van circulair installeren. Na de uitvoering worden de installaties in bedrijf gesteld en volgt instructie aan gebruikers.
  5. Labelen: Een van de gestelde doelen in de eerste fase was het verbeteren van de energieprestatie. Op basis van de energieprestatie kan het nieuwe ENERGIELABEL worden afgegeven. Het vaststellen van een energielabel is voorbehouden aan erkende EP-U adviseurs en gecertificeerde bedrijven (cf. BRL9500). Homij voldoet aan deze eis en bepaalt voor u het energielabel volgens de geldende norm NTA8800.
  6. Beheren: Na afronding van de werkzaamheden en de vaststelling van het energielabel gaan we direct over tot ENERGIEMONITORING. Ook zullen we de prestaties van de installaties verder optimaliseren. Dit doen we door de werking van de installaties steeds beter aan te laten sluiten bij het gebruik van het gebouw. Deze dienstverlening valt onder het DMJOP+. De basis hiervan is het duurzame meerjarenonderhoudsplan. Hiermee blijven we de aansluiting houden met de gebruikers van het gebouw. Zo wordt steeds verder gewerkt aan optimalisatie en instandhouding van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Dienstenpakket Homij+

Met Homij+ verzorgen wij de volledige optimalisatie van uw gebouw. De diensten van Homij+ uit het stappenplan kunnen als geheel worden afgenomen bij het doorlopen van het 6-stappenplan. Het is ook mogelijk om één of enkele diensten af te nemen, zoals de energiescan, het Maatwerkadvies, het afgeven van het Energielabel en het instandhouden en verder optimaliseren met het DMJOP+.

Energiescan
Met de energiescan brengt onze adviseur de huidige situatie van het gebouw in kaart. Wat zijn de doelen? Wat zijn de wensen? De energiescan geeft inzicht in de mogelijke verduurzamingsmaatregelen die bij de doelen en wensen passen. Ook wordt een indicatie gegeven van de energielabelsprong.

EP-U-advies: Maatwerkadvies
Het maatwerkadvies is een erkend rapport waarin alle kenmerken van het gebouw worden beschreven, zowel bouwkundig als installatietechnisch. De huidige energieprestatie wordt bepaald en ook de verduurzamings- scenario’s worden doorberekend. Deze rapportage kan direct worden ingezet bij het aanvragen van subsidies.

EP-U-advies: Energielabel
Het energielabel mag alleen worden opgesteld door erkende organisaties (BRL9500). Homij voldoet hieraan en beschikt over eigen EP-U-adviseurs. Het energielabel is een afgeleide van de energieprestatie van het gebouw. Homij verzorgt de vaststelling van het energielabel en de afmelding van dit label bij de RVO.

Energiemonitoring
Aan te bevelen voor elk gebouw! Met het toepassen van energiemonitoring worden energiestromen gemeten, bewaakt en geanalyseerd. Bij eventuele afwijkingen kan direct worden ingegrepen. Energiemonitoring is zeer eenvoudig te installeren. Het systeem geeft volledig inzicht in hoe én waar de energie wordt verbruikt.

DMJOP+
Met het DMJOP+ stemmen we de momenten van verduurzamen zoveel mogelijk af op de natuurlijke vervangingsmomenten. Dit bespaart investeringskosten. Verder verzekert het DMJOP+ u van een comfortabel binnenklimaat door professioneel onderhoud. Hierbij hoort ook de toepassing van monitoring om steeds te kunnen optimaliseren.

Meer over verduurzaming Neem contact op