Zoeken
Binnenkant distributiecentrum en kantoor Expeditors

Expeditors

Ruim 46.000 vierkante meter distributiecentrum

Ruim 46.000 vierkante meter distributiecentrum met hoofdkantoor, vergadercentrum, restaurant, en gebouwde parkeervoorziening. Een flink project, nietwaar? Het stond er binnen elf maanden. En dan niet casco, maar inclusief het complete interieur. Mét BREEAM Good. ‘Zonder 3D-model was dit niet mogelijk geweest.’

Tijdsdruk

Bayram Kirbiz begon net als projectmanager bij Homij toen dit project startte. ‘Het was februari en er was net begonnen met de voorbereiding van het heiwerk. Het betrof een UAV-gc contract van de installaties, wat betekent dat we de ontwerpverantwoordelijkheid droegen en de DO en UO gedaan hebben. Deze hebben we direct in Revit uitgewerkt want het was al snel duidelijk dat we de korte bouwtijd alleen konden realiseren door met alle partijen te ‘bimmen’, oftewel in een 3D-model te werken. Wij hadden minder tijd dan gebruikelijk, omdat na onze werkzaamheden ook het hoogwaardig afgewerkte interieur geplaatst moest worden.’ Daarbij had de opdrachtgever, de logistieke dienstverlener Expeditors International, ook nog de wens om vanaf september al in het warehouse van meer dan 33.000 m2 te gaan werken. Wat ook lukte.

Alles in het driedimensionale model

Hoe kreeg Homij die snelheid voor elkaar? De prefab onderdelen werden direct in het 3D-model geplaatst. Daardoor was er een goede afstemming in relatie tot, bijvoorbeeld, de partij die de wanden aanbracht. 'Clashvrij’ was hier het sleutelwoord.

‘Door alles in het model te zetten, wisten we tot op de plek nauwkeurig waar we moesten boren’, aldus Kirbiz. ‘Veel aanloop die je normaal op het werk hebt, hebben we nu getackeld in het model. We hebben op de bouwplaats eigenlijk alleen geassembleerd.’ Hiervoor was wel enige discipline nodig. Het werkt alleen als elke partij in 3D tekent, iedereen het model als leidraad neemt en er een wekelijkse clash control is, stelt Kirbiz: ‘De paar foutjes waar we tegenaan liepen, waren uitsluitend het gevolg van fouten in de tekeningen.’

Dubbel testen

Het atrium is het centrale hart van het gebouw met veel daglicht en natuurlijke trek. Alle verlichting is uitgevoerd in led en er zijn PV-panelen op het dak aangebracht voor opwek van elektrische energie. Enkele maatregelen in de W-installaties die bijdragen aan het BREEAM Good label zijn klimaatplafonds op basis van lage temperatuurverwarming met warmteterugwinning, koelmachines met vrije koeling en BREEAM gecertificeerde ketels.

Verder deed Homij op alle kritieke onderdelen zowel een Factory Acceptance Test (FAT) en een Site Acceptance Test (SAT). Dit betekent dat de kritieke onderdelen, zoals de luchtbehandelingskasten, zowel in fabriek als op locatie zijn getest en gecontroleerd. ‘Dubbel testen lijkt extra tijd te kosten, maar zorgde juist voor een vlekkeloze inbedrijfstelling’, besluit Kirbiz.