Gemeentehuis Hardenberg
Duurzaamste gemeentehuis van Nederland
De ambitie van de gemeente Hardenberg was duidelijk: wij willen het meest duurzame gemeentehuis van Nederland. VolkerWessels (Homij, Koenen Bouw en Te Pas Bouw) heeft deze uitdaging met beide handen aangepakt en realiseerde deze duurzame ontmoetingsplek voor de inwoners van Hardenberg
Ambitie
De duurzame ambitie is verwezenlijkt door slimme en innovatieve maatregelen op het gebied van duurzaamheid toe te passen. Vanaf de start van het project hebben duurzaamheid en energiegebruik een centrale plek in het proces ingenomen.
Aan de hand van de thema's licht, warmte water en groen is het nieuwe gemeentehuis op duurzame wijze ingericht en is het gebouw met een totale oppervlakte van bijna tienduizend vierkante meter en vijf verdiepingen hoog energieneutraal. Dit mede dankzij de esthetische aspecten van het markante ontwerp en vanwege de compacte vorm van het gebouw.
Slim en duurzaam
Slimme duurzame oplossingen zijn toegepast in en om het gebouw. Zo reflecteren genius-lamellen in de zomer de zon, zodat het gebouw niet te erg opwarmt, maar laten tegelijkertijd nog wel zoveel licht binnen zodat de vraag naar kunstlicht minimaal blijft. De warmte die afgestoten wordt door centraal geplaatste computers, wordt gebruikt om bijvoorbeeld het tapwater op te warmen.
Verder vangt het sedumdak water op, dat vervolgens gebruikt wordt om uitdroging van het parkeerdek tegen te gaan. En de warmte uit de ventilatiekanalen in de parkeergarage wordt gebruikt om bevriezing van het parkeerdek te voorkomen.
Het meest duurzame gemeentehuis van Nederland
- Maximale duurzaamheidsdoelstelling vanuit de gemeente
- Bij oplevering het meest duurzame gemeentehuis van Nederland
- GPR-score van 8,6 (op het onderdeel energie zelfs een GPR-score van 9,6)
- EPC waarde van 0,46
- Optimaal ontwerp voor energievraag-beperking
- Hoogwaardige en innovatieve installaties voor invullen energievraag
(o.a. warmtepomp, WKO) - Optimalisatie van CO2-gestuurde ventilatie
- Aandacht voor de gebruikers en manieren om hen te stimuleren in het duurzame gebruik van het gebouw
Onderhoud
Vanaf mei 2012 is het integraal onderhoudscontract gestart en heeft een contractduur van 20 jaar. De werkzaamheden bestaan uit uitvoeren van preventief en correctief onderhoud op basis van conditiemeting conform de NEN 2767 voor de disciplines bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, beveiliging en ICT.
DLS®-concept
In Gemeentehuis Hardenberg is DLS® toegepast. DLS®is een integrale installatiemethode van Homij. Het is ontwikkeld met aandacht voor ontwerpen, bouwen en gebruiken. Van een integraal ontwerp en een snelle bouw naar comfort voor de gebruiker en flexibiliteit voor de beheerder. Meer informatie over DLS® op www.homij.nl/dls.