IJsbaan Twente
De groenste ijsbaan van Nederland
Qua grootte is de IJsbaan Twente de tweede overdekte ijsbaan van Nederland. In augustus 2008 werd de baan voor het publiek opengesteld. De promotietitel van de gemeente Enschede: ‘groenste ijsbaan van Nederland'.
Realisatie
Vijf consortia is gevraagd in te schijven op basis van een Programma van Eisen waarin duurzaamheid en met name zuinigheid met energie centraal stonden. Het consortium bestaande uit VolkerWessels bedrijven en architectenbureau IAA uit Almelo werd uiteindelijk geselecteerd. Homij was verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van de technische installaties.
Koeling met CO2
Voor de regulering van het klimaat in de ijshal is gekozen voor een ventilatiesysteem in combinatie met een ontvochtigingsinstallatie voor de binnenlucht. Voor het ontvochtigen wordt gebruik gemaakt van de koude die afkomstig is van de koelmachines.
De temperatuur in de hal bedraagt doorgaans rond de 5° C. De registratie van het binnenklimaat gebeurt in een gebouwbeheersysteem. Hoe meer schaatsers er in de hal aanwezig zijn, hoe meer CO2 zij produceren. Dit wordt opgepikt door CO2-sensoren en leidt automatisch tot meer ventilatie. De baan wordt gekoeld met CO2. Het voordeel van CO2 als koelmiddel is een beduidend gunstiger energieverbruik. Daar staat tegenover dat de investeringskosten hoger liggen, omdat gebruik van CO2 stalen leidingen vereist die bestand zijn tegen een druk van maximaal 40 bar. Met de toepassing van CO2 is het efficiënter om de warmte op te waarderen en niet onbelangrijk, daardoor kan met beduidend kleinere ventilatoren worden volstaan.
Terugwinning van warmte
Uniek is het terugwinsysteem van de restwarmte die afkomstig is van de ijsmachines.
Met name in het voor- en najaar zal de productie van warmte hoger uitvallen dan de behoefte. Het grootste deel van het schaatsseizoen zullen warmteproductie en -vraag redelijk in balans zijn. De meeste tijd zal de installatie in deellast draaien. De machines draaien eigenlijk alleen op vol vermogen wanneer er echt ijs moet worden gemaakt. Behalve voor de voeding van de vloerverwarming wordt ook een deel van de warmte gebruikt voor de schraapput. Om de ijsvloer in een goede conditie te houden moet het bovenste laagje van het ijs er regelmatig worden afgeschraapt. Dit schraapsel verdwijnt in een put waar het langzaam moet smelten. Dit gebeurt door toevoeging van de warmte die de ijsmachines produceren. De warmte wordt tevens gebruikt bij de verwarming van het gebouw.