Kindcentrum Wagenborgen
Nieuwbouw duurzaam kindcentrum
Kindcentrum Wagenborgen in de Groningse gemeente Eemsdelta is het splinternieuwe onderkomen van basisschool De Kronkelaar en kinderopvang Kids2b. Het prachtig vormgegeven gebouw heeft een expressief dak en ziet eruit als een paviljoen in het park. Het pand is toekomstbestendig gebouwd. Het is all electric en aardbevingsbestendig. Ook de installaties in het pand zullen bevingen in de Groningse bodem met gemak kunnen weerstaan. Alle zwaardere componenten in de plafonds hebben een extra bevestiging en een ‘vangnet’, zodat ze bij een aardbeving veilig blijven hangen.
Duurzaam en gezond
Het dak van het nieuwe kindcentrum verraadt het duurzame karakter. Hmij installeerde er maar liefst 114 pv-panelen van 300 Wp, waarmee het gasloze pand bijna zijn totale energiebehoefte opwekt (BENG). Buiten op het terrein zijn twee luchtwarmtepompen geplaatst, veilig afgeschermd door een hekwerk, die via terreinleidingen verwarming en koeling het gebouw binnenbrengen.
De luchtbehandelingskast op een zolderverdieping verspreidt de ventilatielucht naar alle ruimten, waar gebruikers de temperatuur ook nog per ruimte kunnen bijregelen. Bij het ontwerp van de luchtbehandeling is rekening gehouden met het uitgangspunt van frisse scholen. Het binnenklimaat wordt met behulp van sensoren gestuurd op basis van een CO2-gehalte van maximaal 950 ppm, ofwel een luchtverversing van 8,5 dm3 per seconde per persoon.
Vlekkeloze bouw
In ongeveer een jaar bouwtijd realiseerde Homij alle E- en W-installaties: luchtbehandeling, verwarming, koeling, water, afvoer, elektra, data, beveiliging, brandmeld en pv-panelen. Het werk verliep erg soepel, vertelt Homij’s projectleider Gert Jan Klooster: ‘Het project was van tevoren volledig in BIM uitgewerkt. Mede daardoor hebben we een vlekkeloze bouw gehad. Onze installateurs werden bijgestaan door leerling-monteurs van onszelf en onze onderaannemers, waarmee we ook aan de social return-inzet konden voldoen.’
Veilige omgeving
Het meest bijzondere aan het project was het aardbevingsbestendig maken van de installaties, volgens Klooster: ‘Een groot deel van onze installaties is in en boven de systeemplafonds verwerkt. Deze onderdelen mogen bij een aardbeving niet uit het plafond vallen. Daarom hebben we alle componenten met enig gewicht, die in het systeemplafond hangen, extra gebeugeld met een ketting of draadstang. Bijvoorbeeld zware leidingen, een naverwarmer in een luchtkanaal of armaturen en roosters. Mochten zij door een trilling uit het plafond vallen, dan blijven ze hangen en kunnen ze niet naar beneden vallen.
Als extra veiligheidsvoorziening hebben we een raster van dunne, maar stevige staalkabels gespannen onder alle installaties door, zoals onder kabelgoten, waterleidingen, cv-leidingen en luchtkanalen. Dus zelfs als er toch iets uit de beugeling valt is er altijd een vangnet. Het nieuwe kindcentrum Wagenborgen is hiermee niet alleen een duurzaam en gezond gebouw, maar ook een heel veilige omgeving voor alle gebruikers waaronder vooral kinderen.’
Betrokken partijen
- Gemeente Delfzijl
- Project- en Bouwmanagement Giezen
- Onix Architechten
- Sweco
- Aannemingsmaatschappij Friso