MorgenWonen
Nieuwbouwwoningen in één dag
Vandaag bouwen, morgen wonen. Een revolutionair concept van VolkerWessels brengt de bouwtijd van woningen terug tot één dag.
Prefab woningen
's Ochtends voor het werk laat iemand - we noemen hem meneer Jansen - zijn hond uit. Man en hond lopen langs een bouwkavel. De fundering is klaar. "Dat zal nog wel maanden bouwoverlast geven", denkt Jansen brommering bij zichzelf. Na het uitlaten vertrekt hij naar zijn werk. Dezelfde dag, net na het avondeten, lopen Jansen en zijn hond dezelfde ronde. Ditmaal staat Jansen abrupt stil. De reden van Jansens verbazing? Er staat een complete woning!
Het concept luistert naar de naam 'MorgenWonen'. Homij Duurzame Energie Concepten (Homij-DEC) is verantwoordelijk voor alle technische installaties. De assemblagemedewerkers van MorgenWonen en de monteurs van Homij-DEC hebben slechts één dag nodig om de prefab woningen in elkaar te zetten en de installaties aan te leggen en in bedrijf te stellen.
De installaties
Projectleider Ronald Hennekeij vertelt dat Homij-DEC voor technische installaties gebruik maakt van drie grote bouwstenen: zonnepanelen, de verticale schacht voor leidingwerk en een luchtwaterwarmtepomp. De warmtepomp bestaat uit een binnen-unit, geplaatst in de techniekkast, en een buitenunit. De buitenunit is geplaatst op het dak, esthetisch verpakt als schoorsteen. Ook voor de zonnepanelen is een mooie oplossing gekozen: integrale cellen, dus als dakbedekking zonder dakpannen. Een CV-ketel ontbreekt in deze woningen, de woningen zijn 100% elektrisch en dus gasloos. De (water)verwarming wordt geregeld door de warmtepomp. De pomp werkt als een omgedraaide koelkast: hij voegt warme lucht van buiten toe aan het systeem in de woning. Het ventilatiesysteem van de woning is intelligent. Het systeem meet de luchtkwaliteit en stuurt daarop bij; gebruiksgemak en comfort voor de bewoners.
Meedenkend vermogen
Volgens directeur Hans Fabri is de innovatiekracht van Homij-DEC doorslaggevend geweest. Die kracht uitte zich in snelheid in de realisatiefase, maar ook bij het vermogen om mee te denken in de engineeringsfase.
Een doorslaggevend argument was de energienota van de woningen: die bedraagt nul euro. 'De energie die de woningen verbruiken, wekken ze door de slimme installaties zelf op', aldus Hans Fabri. Bewoners kunnen 24 uur per dag hun actuele energieverbruik inzien via een webportal. Monitoring is de sleutel om het energienotanul-concept te bewaken. Ook onderhoud wordt er gemakkelijker door. Als er al klachten zijn, hoeft een monteur niet meer voor te rijden. Op afstand wordt ingelogd en kunnen instellingen worden gewijzigd. Zo gaat Homij-DEC preventief te werk gaan en worden storingen voorkomen.