Verduurzaming Lefier
Van energielabel D naar A
Vanaf 2023 is een energielabel C of hoger verplicht voor de utiliteit. Bedrijfspanden en productielocaties zullen dus minder energie moeten gaan verbruiken. Veel vastgoedeigenaren zien op tegen ingrijpende bouwkundige maatregelen. Die zijn vaak niet nodig! Installatietechnische maatregelen zijn afdoende.
Kantoren met labels D t/m F zijn met relatief eenvoudige installatietechnische maatregelen te verbeteren naar energielabel C. Dat is bijvoorbeeld het geval in de projecten van woningbouwvereniging Lefier in het noorden van ons land. Zij hebben kantoren in Hoogezand, Emmen, Stadskanaal en Groningen die alle vier gerenoveerd worden. Het recentste project in Emmen leverde zelfs een labelverbetering op van D naar A zonder noemenswaardige bouwkundige aanpassingen. Zelfs als de overheidseisen strenger worden, zijn de technische verbeteringen voldoende.
Enorme besparing
Welke maatregelen maken een dergelijke sprong mogelijk? Het gaat om een combinatie van klimaatinstallaties, verlichting en eigen opwek van energie met zonnepanelen. Aanvullend is een energiebewuste houding van de medewerkers nodig. Eerst de installaties. Warmtepompen en een aanpassing van de luchtstromen zorgen, zeker in combinatie met eigen opwek, voor een enorme besparing van fossiele brandstoffen. Verlichting speelt ook een belangrijke rol. Projecttechnicus Meint Noordhoek: ‘De ledverlichting is daglichtgeregeld. Meer zon buiten? Dan binnen zwakker licht. De verlichting is in zones ingedeeld, met een aanwezigheidssensor per vier werkplekken.’
Informatie op een scherm
Lefier wil zich duurzaam onderscheiden en dat red je niet alleen met bouwkundige en/ of technische aanpassingen. Een energiezuinige houding van de medewerkers is net zo belangrijk. ‘Daarvoor is het belangrijk dat de medewerkers zich eerst bewust worden van het energieverbruik’, stelt projectleider Henk Munneke. ‘Als je aankomt bij het pand, zie je de elektrische laadpalen voor auto’sven fietsen. Verder gaan wij een energiemonitoringsysteem plaatsen. Hiermee krijg je inzicht in de energiekosten op het niveau van installaties en tijdstippen.’
Met een grafische interface worden de gegevens gekoppeld aan een narrowcasting systeem in het bedrijf. Op schermen is dan de informatie te zien. Bijvoorbeeld de opbrengst van de zonnepanelen, of de besparing door zuinig om te gaan met de verlichting. Er wordt ook gecommuniceerd wat de verwachtingen zijn. Is er al een collega aanwezig bij een werkplek waar de verlichting brandt? Kies dan bij voorkeur een plek in die zone. Alle werkplekken in alle kantoren zijn in de nieuwe situatie flexibel en de medewerkers daardoor ook. Eén pasje, gekoppeld aan het toegangscontrolesysteem, is alles wat er nodig is voor toegang tot een eigen locker en werkplek voor die dag. Zo gaan comfort en duurzaamheid hand in hand.