Zoeken
Waterschap Limburg - energielabel van F naar C.jpg

Waterschap Limburg

Van energielabel F naar C

Op 1 januari 2023 moeten alle kantoren beschikken over energielabel C of beter. Dat is ‘pas’ over dik vijf jaar, maar u weet het zelf: de tijd vliegt. Het Waterschap Limburg nam nu al maatregelen voor een upgrade vanaf energielabel F. Hierdoor verbetert ook nog eens het comfort van de medewerkers. Oftewel: Meer comfort, minder energie.

De fusie van de waterschappen Roer en Overmaas met Peel en Maasvallei en de inhuizing van de medewerkers bij het Waterschapsbedrijf Limburg vormden de aanleiding om het kantorengebouw te renoveren. Het project werd uitbesteed als Design & Construct, wat inhoudt dat Homij de E&W-installaties heeft ontworpen en gerealiseerd. Het pand was energetisch niet goed; het had een van de laagste energielabels.

Door de toepassing van verschillende duurzame technieken en enkele bouwkundige ingrepen, plus het plaatsen van HR++ en triple glas in de puien van de laagbouw, is het pand met grote stappen vooruitgegaan op de energieschaal. De aannemer was Bouwbedrijf Jongen, een VolkerWessels zustermaatschappij. Sinds de oplevering afgelopen zomer merken de medewerkers veel verbetering en er is veel waardering voor de renovatie. De ruimte is lichter en transparanter en er is meer klimaatcomfort. De renovatie was aangemeld bij Bewuste Bouwers en kreeg bij de audit een 8,7.

Verduurzaming installaties

Het gebouw bestaat uit een laagbouw en een hoogbouw. Wat vooral nodig en gewenst was, was licht en lucht. In de voormalige staat was het een gesloten bouw met een traditionele cellenstructuur: dichte gangen en gesloten kamertjes. Het interieur was ten tijde van de bouw modern, maar oogde inmiddels somber en gedateerd. Het gebouw is vrijwel helemaal leeggehaald en opnieuw ingericht, waaronder ook de vloeren, binnenwanden en de vaste inrichting. Hierdoor konden er ook in deze onderdelen al bouwkundige aanpassingen gedaan worden om de energiezuinigheid te verhogen.

Verder ging natuurlijk veel aandacht uit naar duurzame installaties. De verlichting is grotendeels vervangen door ledverlichting, daarnaast zijn nieuwe cv-installaties met hoog rendement geplaatst. De koelmachines zijn vervangen door lucht-water warmtepompen en ten slotte zijn er vier nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst. De koeling loopt via de bestaande koelplafonds en de verwarming via (laagtemperatuur) radiatoren.

Slimme aanpassingen

Met slimme aanpassingen kan al veel vooruitgang geboekt worden in energieverbruik en tegelijkertijd het comfort en daarmee vaak ook het welzijn van de gebruikers van het pand. Betere isolatie en dubbele beglazing is een grote stap,net zo belangrijk is het stook- en koelgedrag. Met toepassing van bijvoorbeeld warmtepompen kunnen grote sprongen gemaakt worden. Grote bouwkundige aanpassingen, zoals hier wel zijn gedaan, zijn lang niet altijd nodig om energielabel C of beter te behalen. Aanpassingen in de installatietechniek zijn doorgaans minder ingrijpend.